Volg SVGG op Twitter

Twitter

  • SVGG 3 verliest met 1-2 van Terborg 3, Wilco maakte het Megchelse doelpunt. 3 maanden

Herenigd

2 oktober 2017


fryslan

Voorafgaand de wedstrijd SVGG 1 – Reunie 1 werd de volgende column ingestuurd:

Fryslân. De bakermat van een paar sporten die langzamerhand ook de rest van Nederland begint te omarmen. Neem nu bijvoorbeeld het fierljeppen, kaatsen en suppen. Drie – vrijwel –onbekende sporten, die aan de vooravond staan van doorbreken. Om te beginnen met het fierljeppen: het vakkundig over een sloot springen met een polsstok. Ok, misschien was dit niet het beste voorbeeld voor de voetballiefhebber, maar toch. Wel leuk om even genoemd te hebben. De enigste overeenkomst tussen een vrije trap bij voetbal en het fierljeppen is dat je bij beide situaties meestal een aanloop moet nemen. Anders wordt het niks.

Bij de andere twee sporten komt het voetbal beter terug. Klaas-Jan Huntelaar is namelijk na zijn tijd bij de Graafschap niet voor niks naar s.v. Heerenveen gegaan. In een persconferentie destijds zei de spits: ”Ik ben naar Friesland gekomen, om het kaatsen beter onder de knie te krijgen.” En zo geschiedde. En waar kun je dat dan het beste doen dan in Friesland? Ajax lonkte, en zelf Real Madrid begon warm te lopen voor de spits. Later werd dat omgedraaid en moest Klaas-Jan zelf warm lopen bij de Koninklijken, want een blessure lag elk moment op de loer. Tenslotte is er nog het suppen. Bij suppen is het de kunst om staand op een board – begeleidt door één peddel – door het water voort te bewegen. Bij uitstek een sport dat niet geschikt is voor basisspelers binnen een voetbalelftal, maar juist voor de wisselspelers. Neem nu Georgios Samaras. In de tijd dat hij nog bij Heerenveen speelde bracht hij meermaals de supporters in extase om als invaller te scoren. Een goed voorbeeld dus van een echte supersup.

Wat zou het mooi zijn als SVGG vandaag ook deze twee voetbaltermen perfect ter uitvoering brengen. Dan heb ik het niet over kaatsen en supersup, maar over scoren en extase. Na de valse start vorige week tegen F.C. Eibergen moet het dan vanmiddag tegen  v.v. Reünie dan gebeuren. Meestal wordt de club hier uitgesproken als Reu-nie, maar na een grondig onderzoek in de statuten van de vereniging blijkt dat het sinds 1932 een fusieclub is en toch echt reünie betekend. En nee, Rob Kamphues of Patrick Lodiers is niet de coach van het eerste elftal uit Borculo. Voor 1932 kende Borculo namelijk twee voetbalverenigingen: Concordia en de Hagedissen. Toen de club fuseerde werd de naam ‘Reünie’ gekozen, wat in het Frans ‘herenigd’ betekend. Op het moment dat de clubs eerst nog hun afzonderlijke sportcomplexen aan het bouwen waren, werd er één ding duidelijk: Op het moment dat de puntjes op de i werden gezet –bij het voegen van de muren – bleek wel: Samen-voegen is gezelliger dan alleen. Dit is dan waarschijnlijk ook de reden geweest dat de clubs samen gingen. En als u nu denkt? Wat moet ik met al  die informatie? Ik weet het niet, maar zo zie je maar weer: Toch wel weer even een fijn stukje geschiedenis meegepakt zo op de zondagmiddag. En wat betreft Patrick Lodiers: die is vanaf donderdag 26 oktober weer te aanschouwen bij de KRO-NCRV in een gloednieuw seizoen van de Reünie.

K. Raptrops
Sport Vereniging Gedeon Garde