Volg SVGG op Twitter

Twitter

  • SVGG 3 verliest met 1-2 van Terborg 3, Wilco maakte het Megchelse doelpunt. 3 maanden

Douchen na afloop van wedstrijden en trainingen

28 september 2017


P1080103

Soms komt het voor dat spelers van jeugd- of seniorenelftallen niet douchen na een training of wedstrijd. Het lijkt misschien praktischer om uw kind meteen na een training of wedstrijd naar huis te laten fietsen of om uw kind direct in de auto meer naar huis te nemen om daar te douchen. Toch is het beter direct na het sporten te douchen.

Waarom is het verstandig om wel te douchen na het voetballen? Er zijn meerdere goede redenen:

1. Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.

2. Ook is het belangrijk om te weten dat juist het oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat het bovendien stinkt.

3. Het is beter voor je spieren als je na het voetballen gaat douchen. Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.

4. Na het sporten is je lichaam warm geworden. Deze warmte moet je weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vocht afvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter, omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatie mechanisme. Een slechte warmte regulatie is nadelig voor de prestatie. Kortom redenen genoeg om uw kind wel te laten douchen na een wedstrijd of training.

5. Het is fijn voor de andere mensen die in de auto zitten, als er teruggereden wordt van een uitwedstrijd.

Er is echter nog een belangrijke reden om je op de vereniging te douchen en dat is het ‘kleedkamer gevoel’. Een team ontstaat niet alleen op het trainingsveld maar juist in de kleedkamer. Het zou geweldig zijn als de ouders die hun kind ongedouched naar huis laten komen dat ook zouden begrijpen. Kleedkamer humor is namelijk datgene waar je een ‘grote jongen of meid’ van wordt. Dollen onder elkaar geeft samenhorigheid, dat zorgt voor een bepaalde teamspirit wat vaak voor prima resultaten zorgt!
Sport Vereniging Gedeon Garde